Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ultima suta de metri in izolare

AMR: 10 zile de izolare. Ce simt eu ca ne asteapta in piata imobiliara post COVID, cu 10 zile inante de incetarea Izolarii.

Fenomenul Corona Virus a luat o amploare globala si dincolo de efectele din sanatate, e de asteptat sa aiba un impact cu implicatii extreme in unele economii – poate si la noi. Nimeni probabil nu are o putere de anticipare a viitorului si asa cum probabil simte fiecare om de rand, cuvantul de ordine in ce priveste viitorul este CONFUZIA.
Parerile rulate in media intr-o diaree necontrolata de analize si premonitii sunt care de care mai contradictorii – si nu poti in niciun chip sa coagulezi vreo imagine sau perspectiva clara. De parca am fi scufundati cu totii intr-o ceata groasa ce nu stim daca si cand se va mai ridica si nici cum va arata noul peisaj atunci cand vom reusi sa-l vedem.
Ca mai toti dintre voi cititorii, incerc si eu sa imi imaginez ce schimbari ar putea aparea in viitorul apropiat, asa pentru vreo 12 luni, in zona imobiliara.
E mai degraba ceea ce simt decat vreo analiza stufoasa – e asa ca o coagulare a gandurilor si emotiilor “din stomac” mai degraba decat vreun studiu documentat si argumentat.
Asadar, simt si cred ca in zona rezidentiala nevoile locative ale romanilor din zona urbana nu se vor modifica major – ci doar vor aparea unele nuante noi.
Ma gandesc ca o mare parte dintre cei care au petrecut izolarea stand 2 luni inchisi cu familiile lor in apartamentele “dormitor”, inghesuite in vecinatati aglomerate, cumparate pentru ideea unui stil de viata dinamic, in care jobul si viata activa ii minimizau cumva notiunea de “camin”, au ajuns acum sa tanjeasca obsesiv dupa o casuta cat de mica, cu o curte care sa le dea libertate de miscare, sa poata sa isi faca un hobby pe langa casa, sa isi scoata copiii afara la zbenguiala (daca au, sau cand vor avea), sa faca un BBQ, sau alte indeletniciri ce fac o casa cu gradina mult mai valorosa in noua perspectiva, adica adevaratul “camin”.
Probabil unii vor alege sa iasa din oras renuntand la apartamentele “celulare” si vor cauta sa isi ia o casuta in zona metropolitana, intr-unul dintre zecile de sateliti ai oraselor mari din tara. Deci vanzare, achizitie si relocare!
O alta schimbare de nuanta poate veni din noul mod de lucru de acasa, descoperit acum in regim de izolare – fiindca multe companii s-au reorientat rapid si au gasit metode noi de “exploatare” a angajatilor care nu au mai dat acum cu lunile pe la birou. Lucrul de acasa insa presupune existenta unui tip de locuinta mai complexa ca si functionalitati, un “upgrade” al apartamentului tip dormitor, cu spatii mai largi, cu o camera de lucru, cu o bucatarie in care sa poti gati si lua masa civilizat, mai multe mese zilnic, cu o terasa sau un balcon generos. Practic o casa mai serioasa in care sa iti poti combina doua vieti – cea personala si cea profesionala. Deci vanzare, achizitie si relocare!
Aceleasi idei pot fi aplicate si la locuintele inchiriate – fie ca vrei sa te muti din apartamentul inchiriat in oras intr-o casuta inchiriata undeva afara sau la periferie, fie ca vrei sa treci la o locuita mai mare care sa iti permita sa combini cele doua vieti, personala si profesionala.
Pe de alta parte, dincolo de cei care vor vrea sa vanda ca sa schimbe stilul de viata rapoatat la casa/ camin, pot aparea cei care vor fi nevoiti sa vanda.
Daca economiile lumii si implicit a noastra vor intra intr-o criza, cu someri si afaceri care falimenteaza sau se comprima sever – iar asta se va intampla insa nu vedem cat de grav va fi – atunci vor aparea mute situatii in care proprietarii vor fi nevoiti sa vanda.
Cu cat mai multe situatii de acest gen vor aparea, cu atat mai mare presiunea pe vanzare si implicit pe pret – iar preturile se vor comprima, vom inregistra corectii de pret. Dar ce corectii?
Romania e o tara oarecum atipica, cu un procent urias de peste 90% proprietari intre locatari – fata de 60% in nord-vestul Europei – iar asta da un confort semnificativ al proprietarilor/locatari care nu vor avea imediat o presiune la vanzare si isi vor permite sa astepte un timp mai lung zilele mai bune pentru a vinde.
Asa ca o scadere a pietei din lipsa cererii va avea nevoie de timp ca sa adune suficienta presiune pe preturi si sa genereze scaderi.
Cred totusi ca cei care vor avea presiune sa vanda vor fi procentual mai putini decat acum 10 ani – fiindca creditele s-au acordat acum acum mai multa precautie din partea bancilor, protejand oarecum proprietarii in fata riscului de incapacitate de plata. Insa aici nimeni nu stie acum ce somaj vom avea si ce rata de falimente in zona antreprenoriala.
Dar ca sa o scurtez, asa cum simt eu lucrurile azi – si nu e vreo analiza/cercetare documentata – ma astept la o corectie de 10% in medie, cu scaderi maxime de 20% in urmatoarele 12 luni in unele situatii particulare sau de nisa. Dar inca o data – e doar un “feeling” legat de segmentul rezidential.
Pentru segmentul non-rezidential, o sa revin cu un nou “pachet” de ganduri.
Pana la urma suntem o mica piesa de puzzle in economia globala. Si reluand istoria din 2009, cand am fost cumva “victime” ale tzunami-ului economic pornit din America, poate fi la fel si acum: daca America tuseste, o sa avem un nou tzunami.

Ne asteptam deja cu totii sa vina o CRIZA.
Tine in cea mai mare parte de noi cum o gestionam si cum putem iesi din ea.

Te gândești să începi o afacere în domeniul imobiliar?
Beneficiază de FRANCIZA RE/MAX!

Brand puternic recunoscut international

Model de business de succes

Traininguri specializate si suport

AFLA TOATE BENEFICIILE