Project Description

CRETA – bilant la capat de tura.

Direct dintr-un bar fain cu muzica live, prin Serbia, la retur. Ultimele 2 zile am umblat sute de km in “maruntaiele” insulei Creta.
Pe drumuri ascunse pe care ore bune n-am vazut om/masina – de ma apucase frica la un punct, că de dadeam motoreta pe jos, dormeam in iesle cu caprele, asortat cu Pastele grecesc/ortodox.

Mult spus drumuri – sunt alei asfaltate, inguste de o banda, care pe hartile google apar inodate ca fire albe si fine, ce te poarta exact prin nicaieriul cretan.
Am gasit aici, cred, cea mai agresiva coborare pe asfalt din aproape 200.000 km rulati pana azi pe 2 roti pe 4 continete = cosmarul moto cretan !😱
Din tarm firele de drum te arunca ametit in piscuri inzapezite – prin sate incremenite in vreme, fiecare cu taverna si biserica lui. Musai o taverna!
Tavernele-s multe, din care unele-s fermecatoare, si fiecare are ceva sa iti puna pe masa, de mancat sau baut – iar unele is chiar pregatite de festine cretane.

Vegetatia e luxurianta jos in vai, ca o gradina botanica grasa, imprastiata neglijent aiurea peste tot, ca apoi sus pe varfuri sa mai vezi doar jnepeni sfrijiti abuzati de capre.
Pe rand am trecut prin livezi de portocali infloriti, de parca-mi varsase cineva CHANEL-uri (five?) in casca, apoi alta arie cu uriase livezi de ciresi ce vor rodi tone in curand🍒, apoi alte arii cu condimente tari dar neidentificate, plus multe,multe zone cu vii ce dau niste vinuri asa cum trebe. Si tot olfactivul cretan e asezonat cu evident eternul si penetrantul parfum de excrement caprin – omniprezent.

Cretanii, barbatii – niste chipuri intunecate de mult păr sârmos, bărbi ce cresc direct de sub ochi, cu ochii ca niste măsline negre, vanjosi ca niste berbeci, da’ care stiu sa-ti intoarca zambetul pe sub mustatile pămătuf.
Conduc toti pick-up-uri, unele faine, altele numa’ bune de Rabla, si merg incet, respectuos. In general se circula decent – acum in extrasezon.

Orasele – sunt frumoase doar in centrele istorice, porturile, fiindca restul sunt constructii de beton, tipic de chici balcanic care-ti agreseaza retina.
Chania si Rethymno, doua frumuseti de mici orase port pe coasta nordica – cochete, șic, cozy, colorate si vii, pline de taverne, pravalii pastelate si cafenele, super-ofertante, peste orice asteptari pentru mine.
Musai de re-vazut!!!
Cazarile. Orice catun are camere de inchiriat, e un sport national aici, iar eu am vazut in drumuri multe oferte minunate – si recomand “something local” fiindca sunt altceva decat hotelurile sclipicioase si anoste de pe plajele de nord.

Plajele – multe! Dar de top sunt Balos, care sta pierduta in coltul stanga sus al hartii, si Elafonisi, in stanga jos. Amandoua sunt izolate, greu accesibile (nu si cu motorul) si sunt perfecte pentru vederile din Grecia/Creta – chiar de nota 10!

Mergeti in Creta – in concluzie!
E Wizz din Bucuresti, ori Budapesta (pentru ardeleni) si bateti zonele non-turistice cu un “Matiz” inchiriat – sau un scuter, daca aveti nerv.
Kalinihta!

Te gândești să începi o afacere în domeniul imobiliar?
Beneficiază de FRANCIZA RE/MAX!

Brand puternic recunoscut international

Model de business de succes

Traininguri specializate si suport

AFLA TOATE BENEFICIILE